Турскиот туризам не знае за криза: Приходите во третиот квартал скокнале за 27 отсто

18

Приходите од туризмот на Турција се зголемија за 27,1 отсто на годишно ниво на 17,95 милијарди долари во третиот квартал, покажаа податоците на Турскиот статистички институт во четвртокот.

Приходите од туризмот во популарната земја за патувања се удвоија на речиси 25 милијарди американски долари во 2021 година, закрепнувајќи се од влијанието на пандемијата на коронавирус, но останаа далеку под 34,5 милијарди долари забележани во 2019 година.

Се чини дека туризмот во Турција останува отпорен на силните влијанија на финансиската криза што се рефлектираат со годишна инфлација од над 80% и политичка нестабилност во Европа.