Twitter лансираше Tor услуга за побезбедно и приватно твитање

19

Twitter лансира верзија на својата страница како Tor onion услуга, оптимизирајќи ја за мрежа која ја штити приватноста и избегнува цензура.

Мрежата Tor е додадена на страницата на поддржани прелистувачи на Twitter.

Услугата onion на Twitter е достапна на https://twitter3e4tixl4xyajtrzo62zg5vztmjuricljdp2c5kshju4avyoid.onion додека користите Tor прелистувач или слична алатка.

Иако веќе можевте да пристапите до редовната веб-страница на Twitter преку Tor, новоотворената верзија додава повеќе слоеви на заштита на веќе анонимното искуство на прелистување и е дизајнирана специјално за мрежата. Onion услугите понекогаш се нарекуваат тајни услуги или услуги на „темната мрежа“, иако второто често се однесува на експлицитно криминални сајтови како што е пазарот на дрога „Silk Road“.

Бројни веб-страни нудат верзии специфични за Tor, вклучувајќи го и прелистувачот DuckDuckGo и вестите како што се The New York Times, BBC и ProPublica. Алатките како SecureDrop, кои The Verge и другите веб-страни ги користат за примање безбедни документи, исто така работат преку Tor. Tor го шифрира веб сообраќајот и го насочува низ серверите за да ги скрие корисничките ингеренции. Тоа е популарен начин за пристап до страници кои се предмет на цензура на интернет. Некои интернет провајдери почнаа да го цензурираат самиот Tor во декември 2021 година, но проектот Tor сподели за Vice денес дека вистинското ниво на блокирање е различно, а руските корисници сè уште можат да се поврзат преку Tor Bridge.

Сепак, „onion“ услугата на Twitter трае многу подолго и има предности кои го надминуваат лесен пристап до блокираната платформа. Ги принудува луѓето да ја користат мрежата на Tor бидејќи не работи со обични прелистувачи и штити од некои безбедносни ризици што ги внесуваат стандардните веб-адреси. Ако го користите прелистувачот Tor и кликнете [или] внесете точната адреса, гарантирано ќе бидете поврзани со она што го очекувате – или воопшто не.

Имањето различни патеки за пристап, исто така, им помага на платформите како Facebook и Twitter полесно да ги следат злонамерните активности што ги користат предностите на Tor (како што се автоматско „скрапинг“ или напади на страницата) без блокирање или деградирање на услугата за добронамерни корисници.

Дури и ако повеќето луѓе не користат Tor за пристап до Twitter, тоа е подобрување за оние кои го користат – и чекор кон поголемо прифаќање на системот.