UAW се подготвува да ги организира работниците на Тојота

12

UAW навести дека ќе иницира синдикализација во фабриките на Тојота и Тесла, како и во други фабрики за автомобили во САД каде што овој тип на синдикат не постои.

UAW, наводно, ќе се обиде да ги организира работниците на Тојота по успехот на штрајковите во Форд, ГМ и Стелантис во Детроит, на кои претходно оваа недела компанијата веќе понуди зголемување на платите и бенефициите по штрајковите во трите фабрики, пренесува Ројтерс.

„Тие исто толку лесно можеа да ги зголемат платите пред еден месец или пред една година. Сега тие го направија тоа затоа што компанијата знае дека доаѓаме по нив“, рече претседателот на UAW, Шон Фејн. Тој додаде дека новите договори за кои се бореше UAW се толку добри што доведоа до покачување на бизнисите кои не се во синдикатот.

„Исплашените извршни директори низ целата земја брзаат да им дадат покачување на нивните вработени со надеж дека ќе го одбијат UAW. „Иднината на Тојота нема да се одредува во сали за состаноци, туку во фабричките хали“, рече Фејн.