Uber купува 24.000 самоуправувачки возила од Volvo

3

auto-2190860_960_720Фото: Pixabay

Шведскиот произведувач на автомобили Volvo ќе му продаде на Uber 24.000 самоуправувачки возила во периодот од 2019 до 2021 година, пишува Recode.

Новите Volvo XC90s автомобили ќе имаат технологија што е неопходна за автономно возење, на која што Uber планира да додаде сопствени технолошки карактеристики. Двете компании ќе работат заедно на одредени делови пред истите да бидат произведени и потоа Uber ќе додаде свои сензори.

Ова е досега најголема бројка на автомобили што две компании се согласиле да ја изработат и што истовремено ќе служи за комерцијални автономни возења.