UBS има нов најголем акционер

6

Шест месеци откако швајцарската банка беше принудена да го купи својот ривал погоден од криза, Credit Suisse, норвешкиот државен богат фонд стана најголемиот инвеститор во UBS.

Норвешкиот државен богат фонд стана најголем акционер во UBS Bank, откако претходно овој месец го зголеми својот удел во швајцарскиот банкарски гигант на повеќе од 5 отсто, пренесува Financial Times.

Најголемиот државен фонд во светот, чиј имот се проценува на 1,4 трилиони долари, е акционер во швајцарската банкарска групација речиси 20 години.

Директорите на UBS беа под притисок во последните шест месеци да ги убедат инвеститорите дека купувањето на конкурентската швајцарска банка Credit Suisse е успешно.