Училишни одмори – најновиот тренд на угостителската индустрија

22

Децата од целиот свет треба да се вратат во училишните клупи и станува јасно дека за многумина, оваа училишна година ќе биде уникатна во многу аспекти, пишува Good Morning America.

Голем број ученици ќе учат на далечина, а некои семејства веќе бараат начини како да ја искористат можноста што најверојатно се случува еднаш во животот: да ги изнесат семејствата надвор од градот во кој живеат и да ги однесат на одмор во време од годината кога би било непрактично. Оваа можност дава трошка надеж за многу родители кои сметаат дека ги очекува многу тешка година.

Хотелите во САД и Мексико веќе нудат одмори за време на кои децата можат да учат на далечина, а истовремено ги опремуваат просториите со посебни “училници“, приватни тутори и техничка поддршка.

Неопходноста е мајка на иновацијата

Во луксузното одморалиште Four Seasons Punta Mita, понудата за “училиштен одмор“ се роди од чиста неопходност.

“Повторно го отворавме нашето одморалиште и голем број од нашите гости сè уште работат или учат од дома. Многу од услугите беа побарани од гостите. Така што го искористивме целиот момент, и ја претставивме сегашната понуда за концептот на училиштен одмор”, вели директорот за односи со јавност Мигел Перегрина.

Во одморалиштето, дадилките се другари за учење кои седат заедно со децата за време на виртуелните часови. Лежалките и кабините покрај базенот се претворени во работни или ученички простори. Воншколската програма се состои од активности на отворено во рамките на одморалиштето.

Не изоставуваат физички активности во природа

Во хотелот Poconos Shawnee Inn во Делавер, САД,  учењето вклучува виртуелни училници, во согласност со насоките за одржување социјална дистанца. Секогаш е присутен негувател во собата кој надгледува како се одвива процесот на учење. Одморалиштето ветува целосно исполнет распоред со рекреација и учење, како што се прошетки во природа, уметнички и занаетчиски активности, одмор и физичко образование и безбедна социјализација. Нивната програма трае до 20 ноември годинава.

Во одморалиштето Monarch Beach Resort во Калифорнија, понудата за  “еду-одмор“, покрај вообичаеното сместување, овозможува искористување дополнителен ден кога собата може да се користи како простор за учење или пишување домашни задачи онлајн, кога на располагање е ставен и тутор. Секако, кога децата ќе завршат со традиционалниот начин на учење, хотелот нуди голем број физички активности на отворено.

“Бидејќи најголемите училишни области во Калифорнија се Лос Анџелес и Сан Диего, а тие прогласија дека наставата ќе се одвива само онлајн, нашиот тим е возбуден поради трансформацијата на нашето одморалиште и просторот од 175 акри во простор што ги инспирира учениците и нивните семејства оваа есен,“ вели Дениз Чапман, одговорна за маркетинг, пренесува Womeninadria.mk.

Во Џорџија, Риц Картлон овозможува и програма која вклучува другари за учење, посветени тутори кои треба да им помогнат на учениците со виртуелните часови, додека истовремено нудат и креативни едукативни искуства како риболов во блиското езеро или развој на уметнички вештини. Искуствата можат да се договорат според желбите на семејството пред тоа да пристигне на одредиштето и да вклучуваат традиционално туторство, активности за време на одморот, како и ручек на пикник, час на отворено, прошетки во природа и други активности.

Фото: Freepik