Укинат данокот на алкохолни пијалоци во Дубаи: Либерализирана трговијата со алкохол

44

Дубаи го укина данокот на алкохол од 30 отсто и повеќе не наплаќа за лиценци за алкохол, кои се потребни за секој што има намера да пие алкохол. Ова е само продолжување на трендот на релаксирање на законот откако Дубаи дозволи продажба на алкохол за време на Рамазан и дозволи негово доставување до домашните адреси за време на пандемијата.

Оваа законска измена веројатно е резултат на обидот на владата да го направи градот попривлечен за странците, односно да го поттикне туризмот. Две компании кои дистрибуираат алкохол во Дубаи, Maritime and Mercantile International (MMI) и African & Eastern, тврдат дека укинувањето на данокот ќе влијае и на цените за потрошувачите.

„Овие неодамна ажурирани регулативи се клучни за продолжување на обезбедувањето безбедно и одговорно купување и консумирање алкохолни пијалоци во Дубаи и ОАЕ“, рече портпаролот на ММИ, Тајрон Рид. Се уште не е познато дали новите правни правила ќе бидат трајни, пишува Би-Би-Си.

Дубаи е познат како „забавна престолнина“ на Персискиот Залив, а има девет пати повеќе странци отколку локални жители. Низ историјата, Дубаи успеал да привлече многу туристи и богати странски работници, делумно поради неговата толеранција за полиберален начин на живот.

Сепак, сега се соочува со зголемена конкуренција од ривалите кои го развиваат својот угостителски и финансиски сектор. Немуслиманите во Дубаи мора да имаат најмалку 21 година за да можат да пијат алкохол или да имаат дозвола за алкохол во форма на пластична картичка издадена од полицијата. Баровите и ноќните клубови ретко бараат картички, но оние кои консумираат алкохол без една може да се соочат со парични казни или апсење.