Унгарија очекува намалување на јавниот долг

3

Локалниот пазар на обврзници во Унгарија треба да доживее „бавно слетување“, бидејќи централната банка постепено ја насочува својата програма да ги откупи овие средства, една од најагресивните кампањи за монетарно таргетирање во Европската унија.

Централната банка на Унгарија ја намали неделната цел за купување на обврзници од 50 милијарди форинти, како што беше минатата недела, на 40 милијарди (131 милиони долари). Ова е второ намалување од 10 милијарди форинти за 10 месеци. Централната банка планира да го задржи сегашното ниво на откуп на обврзници до декемврискиот извештај, пишува „Блумберг“.

Како што изјави извршниот директор на Агенцијата за управување со јавен долг, Золтан Курали, во петокот во интервју, унгарскиот пазар на обврзници очекува „лесно слетување“, без многу турбуленции.

Одлучното повлекување на програмата за помош на централната банка ќе ги стави унгарските обврзници во продажба, додека постепеното таргетирање може да продолжи да ги зголемува приносите, рече економистот на „УниКредит“, Дан Букша, во студијата од 16 септември. Приносот на десетгодишните унгарски обврзници во форинти беше околу 3,17 проценти во понеделникот, што е близу до највисокото ниво од мај.

Унгарската влада планира да ја стимулира продажбата на обврзници со променлива каматна стапка во форинти, која ќе созрее до 2029 година, откако веќе продаде 1.000 милијарди форинти слични обврзници со рок на доспевање до 2027 година, рече Курали. Обврзниците со променлива стапка не се во спектарот на хартии од вредност купени од централната банка. Со порастот на домашните приноси, Унгарија неочекувано го ревидираше својот финансиски план за оваа година, според кој ќе продава доларски обврзници за 4,25 милијарди долари, а оние во евра – за една милијарда евра.

Овие пари се наменети за пополнување на финансиските дупки што се појавија поради одлуката на Европската унија да го одложи одобрувањето средства за закрепнување на земјата поради пандемијата. Околу 3,3 милијарди долари, или 1.000 милијарди форинти, ќе бидат искористени за пред-финансирање на трошоците за следната година, рече Курали.

Според Мудис, ревизијата на финансискиот план е важен фактор во растот на рејтингот на Унгарија според Баа2, второто најниско ниво на инвестиции.

Оваа година, додека Унгарија поставува рекорди за економски раст и се опоравува од пандемијата на коронавирус, финансискиот план што се фокусира на проблемот со долгот може да помогне да се намали долгот во однос на цената на бруто домашниот производ до 2023 година, велат од Мудис.

Унгарија се уште размислува за издавање зелени „Панда“ обврзници, односно хартии од вредност во јуани издадени од странски организации на кинескиот локален пазар. Прашањето, доколку се продолжи, може да се најде во распон помеѓу 155 и 309 милиони долари, рече Курали.

Напорите за продажба на обврзниците во Азија ќе влијаат на стратегијата на Унгарија за одржување блиски врски со кинеската економија. Унгарија продаде два милиони јуани во обврзници „Панда“ во 2018 година, и милијарда во првата продажба во 2017 година.

Една година претходно, го продаде својот долг кон кинескиот офшор пазар „Дим Сам“, кој за прв пат ги користеше валутите на источноевропска земја.

Дури и со растот на продажбата на обврзници на странци, Унгарија планира да го задржи својот дел од долгот во странска валута во опсег од 10 до 20 проценти. Според Курали, нивната стратегија најверојатно нема да се промени толку драстично што ќе ја надмине границата од 20%.