UniCredit би можел да плати казна од 131 милиони евра за затворање на сметка на крипто-компанија

56

Во првиот круг од двегодишниот спор околу затворањето на тековна сметка на фарма за копање на криптовалути, UniCredit Bank е принудена да плати казна од 131 милиони евра (околу 143,8 милиони долари) на компанијата.

Филијалата на популарната италијанска банка во Бања Лука, Босна и Херцеговина, е повикана пред локалниот суд во тужба поднесена од подружницата на земјата, италијанската компанија за криптовалути Bitminer Factory, објави La Repubblica на 27 март.

Во тужбата банката беше обвинета за незаконско затворање на сметки на компанијата, која е опишана како „првата и најголема фарма за рударство“ во Италија. Судот го прифати аргументот на компанијата дека претрпела загуби и и досуди отштета од 131 милион евра.

Компанијата тврди дека затворањето на нејзините сметки „ја спречило нејзината иницијална понуда (ICO) во врска со старт-ап проект во секторот за криптовалути за обновлива енергија во Босна и Херцеговина“.

Bitminer Factory d.o.o Gradiska започна во Босна и Херцеговина поради пониските трошоци за струја во земјата, а засегнатите сметки беа отворени во UniCredit Bank Banja Luka.

Откако ја прифати првата инстанца од многуте барања на рударската компанија за повлекување на „ископаната“ криптовалута, банката почна да ги одбива бидејќи „не може да работи со добавувачи на дигитални валути и платформи за размена“.

Сепак, судот пресуди дека банката на кој било начин не докажала дека има напишани правила со кои се забранува воспоставување деловни односи со клиенти кои се занимаваат со криптовалути.

Според локалните медиуми, банката веќе поднела жалба против одлуката на судот, тврдејќи дека таа „не е конечна, обврзувачка или извршна“.

„UniCredit“ додаде дека нејзината „можна одговорност ќе биде утврдена само со конечниот резултат од сите расположливи процесни правни лекови, а не пред поднесувањето на конечна и обврзувачка пресуда од страна на апелациониот суд“.

Обидот на фармата да работи во Босна и Херцеговина бил под влијание на огромните количества електрична енергија што се трошат при копање на криптовалути со доказ за работа (PoW), како што е биткоинот и пониските цени на електричната енергија во земјата.