Управување со пари – Дали сте штедач или хедонист?

147

Во својата книга познатиот автор Т. Харв Екер, говори за типови карактер во поглед на трошење пари. Неговите описи се засноваат на истражувањето на Оливија Мелананд, и говори дека луѓето можат да бидат поделени во четири групи кога станува збор за управување со пари.

Потрошувач / Хедонист / Spender

Потрошувачите сакаат да ги трошат своите пари. Тие го сакаат непосредното задоволство што доаѓа со купување работи за себе или за другите бидејќи секогаш се дарежливи. Тие живеат во моментот, не сакаат да штедат и се вистински хедонисти и уживаат во добриот живот. Цената на она што тие го купуваат често не им е важна, а заради нивните навики, честопати се наоѓаат во долгови. Потребна е претпазливост при трошење, особено при земање заеми и користење кредитни картички.

Свештеник / Money monk

Taканаречените свештеници сметаат дека е погрешно да се биде богат и да има многу пари. Свештениците веруваат дека парите се коренот на нивното зло. Тие сакаат да даваат пари, но не и да ги добиваат, па затоа често наоѓаат начини да создадат финансиско изобилство за другите, а не за самите себе.

Штедач /Hoarder

Штедачот обично заштедува многу и секогаш сака да ја најде најдобрата зделка за што и да купи. Тие секогаш наоѓаат начини да ги намалат трошоците и избегнуваат да трошат. Понекогаш оваа личност чека некој да плати за нив.  Она што е одлично за нив е што тие се многу добро организирани околу финансиите, имаат јасен финансиски план и буџет и секогаш знаат колку пари имаат на својата сметка.

Избегнува да проверува сметки/Avoider

Овие личности избегнуваат да ја проверуваат нивната банкарска сметка и доцнат со плаќање. Ова не е затоа што тие немаат пари, туку затоа што не им е приоритет. За нив финансиите се предизвик и сложена област и тие често доцнат во банкарските трошоци, сметки и даноци. 

Дали откривте кој тип сте?

Целта не е да се промените целосно. Треба да научите да располагате со пари според вашата личност. Направете детален финансиски план, понекогаш почестете се, инвестирајте во она што се синхронизира со вашите духовни вредности, или натерајте се да ја погледнете вашата банкарска сметка.

Фото:Pixabay