Уште еден гигант најави можни отпуштања

92

По големите отпуштања во Мета и Твитер, на ред би можело да дојдат вработените во Дизни. Во белешката, видена од Ројтерс, се вели дека компанијата планира да ги замрзне вработувањата и да отпушти некои работници за да ја одржи профитабилноста на платформата Дизни плус во услови на економска несигурност.

Извршниот директор Боб Чапек испрати белешка до директорите на Дизни, велејќи дека компанијата спроведува насочено замрзнување на вработувањата и предвидува „некои мали намалувања на персоналот“ додека се обидува да управува со трошоците.

– Додека одредени макроекономски фактори се надвор од нашата контрола, исполнувањето на овие цели бара од сите нас да продолжиме да го даваме нашиот дел за управување со работите што можеме да ги контролираме, пред сè нашите трошоци – напиша Чапек во меморандумот.

Акциите на компанијата паднаа за повеќе од 13 отсто во средата.

Дизни соопшти дека Дизни плус донел 12 милиони претплатници во четвртиот фискален квартал, но пријавил оперативна загуба од речиси 1,5 милијарди долари. Компанијата соопшти дека Disney Plus ќе стане профитабилен во фискалната 2024 година, а загубите го достигнаа врвот во кварталот.

Компанијата веќе почна да ги разгледува трошоците за содржина и маркетинг, но Чапек рече дека намалувањата нема да го жртвуваат квалитетот.

Вработувањето ќе биде ограничено на мала подгрупа на критични позиции, а се очекуваат и некои намалувања на персоналот бидејќи компанијата се обидува да стане попрофитабилна, напиша Чапек.