Уште една американска банка во неволја: Дали продажбата е опција?

56

First Republic Bank, кредитор со средна големина чии акции паднаа оваа недела во услови на пошироки банкарски превирања, истражува екстремни мерки, вклучително и можна продажба, рече лице запознаено со ова прашање, според Њујорк Тајмс.

Изворот посочи дека потезите на банката во текот на викендот, кои беа насочени кон зајакнување на билансот на состојба, можеби не се доволни за да се смири загриженоста на инвеститорите.

Банката разгледува други алтернативи, како што е инфузија на готовина. Ниту еден договор не е сигурен, додаде изворот.

Портпаролот на банката не одговори веднаш на барањето за коментар. Блумберг, исто така, претходно објави дека банката разгледува опции кои вклучуваат продажба.

И покрај напорите во последните денови да ги зајакне своите финансии, First Republic, заемодавател со седиште во Сан Франциско, познат по својата богата база на клиенти, останува загрижен бидејќи споделува многу сличности со банката од Силиконската долина, која во саботата поднесе барање за стечај.

Потсетиме дека колапсот на банката во Силиконската долина беше делумно резултат на вишокот на необезбедени депозити и инвестиции во долгорочни обврзници кои паднаа во вредност.

Акциите на First Republic Bank паднаа за околу 70 отсто во последните пет дена, што им дава пазарна вредност од 5,7 милијарди долари.

Во неделата, First Republic објави дека обезбедила пристап до околу 70 милијарди долари дополнителна ликвидност од Федералните резерви и JPMorgan Chase.

Тоа беше надополнето на финансирањето до кое има пристап како дел од итна владина спасувачка програма создадена за да ги спречи последиците од неуспехот на банката во Силиконската долина.