Уште една компанија ги намалува цените на електричните автомобили

44

Иако сè уште се поскапи од автомобилите на бензин и дизел, цената на електричните возила од некои марки сега е поповолна.

Неодамна американската компанија Tesla ги намали цените на електричните автомобили, а AITO, кинескиот производител на електрични автомобили во кој има удел и Huawei, одлучи да го направи истиот потег минатата недела. Се чини дека паѓањето на цените на овој пазар станува тренд, бидејќи уште еден кинески производител на електронски возила, Xpeng, сега одлучи да го стори истото.

Нивните намалувања се помали од оние на Tesla, а на кинескиот пазар цените за моделот XPeng G3 се намалени меѓу 2.950 и 3.700 долари, моделот Xpeng P5 е поевтин за 3.400 долари, додека најголем попуст може да се добие со купување на моделот Xpeng P7, нагоре. до 5.300 долари. Интересно, одлучи да ја задржи иста цената на SUV моделот G7, па не примени попуст за овој модел.

Додека оние кои размислуваат да купат електрични автомобили го поздравија ова намалување на цената, оние кои неодамна купија Tesla не се многу среќни затоа што, кога станува збор за некои модели, платиле повеќе од 10 илјади долари за истиот автомобил.

За да им излезе во пресрет на постојните сопственици на нивните автомобили кои ги купиле нивните возила по повисока цена, Xpeng одлучи да ја продолжи гаранцијата на дури десет години и да им понуди 4 години бесплатен сервис на сите оние кои ги купиле нивните возила во последната година.