Уште една технолошка компанија ја намалува својата работна сила

55

Alphabet, матичната компанија на Google, им се придружува на големите технолошки гиганти кои веќе отпуштија, или планираат да отпуштат голем број работници.

Според Fortune, планот е да се отпуштат 10.000 вработени, или 6 отсто, врз основа на нивните перформанси.

Гугл, кој често се нарекува компанија „погодна за вработените“, најави замрзнување на вработувањата на почетокот на овој месец поради слабите макроекономски трендови.

Кристофер Хон, извршен директор на TCI Fund Management, кој поседува акции во Alphabet вредни повеќе од 7 милијарди долари, во писмо до извршниот директор на компанијата истакна дека бројот на вработени во Alphabet е зголемен со годишна стапка од 20 проценти.

Тој продолжи да изјави дека е повеќе од двојно зголемен од 2017 година и е преголем за она што и треба на компанијата.

Во моментов, Alphabet има околу 187.000 вработени.

Според Форбс, просечната плата на вработен во Alphabet минатата година била 295.884 долари. Платата на вработените била речиси 70 отсто поголема од работникот на Мајкрософт.

Во споредба со 20-те најголеми технолошки компании во Соединетите држави, Alphabet им плаќаше на своите луѓе 153% повеќе од она што конкурентските фирми им го нудеа на своите вработени.