Уште една земја ја скратува работната недела: „Целта е привлекување нова работна сила“

39

Министерот за вработување на Луксембург, Жорж Енгел, размислува да усвои 38-часовна работна недела за земјата да може да остане конкурентна и да продолжи да ја привлекува странската работна сила што ѝ е потребна.

Пред две недели, луксембуршкото Министерство за вработување ги доби резултатите од студијата за ефектите од намалувањето на работното време, студија дизајнирана да собере објективни факти по дебата која стана, според „Еурактив“, емотивна, како на национално, така и во европскиот блок.

Енгел во понеделникот рече дека резултатите од студијата се „двосмислени“, но дека треба да се земе предвид скратена работна недела.
Просечната работна недела во Луксембург е 40 часа, а максималното дозволено со закон е 48 часа, додека просекот во ЕУ е 37,1 часа.
Продуктивноста нема нужно да се намали со недостаток на работни часови, со целосна плата, што значи дека преместувањето на два часа помалку неделно нема да бара владини субвенции во повеќето сектори.

Оваа мерка би ѝ помогнала и на владата да заштеди пари, а бројните студии покажуваат дека поради намалувањето на работното време, луѓето земаат помалку боледувања, помалку согоруваат и поретко стануваат депресивни, а во исто време се подобрува целокупната состојба.
Промената на законот сè уште не е на маса, но Енгел рече дека би сакал прво да разговара со неколку компании за да собере податоци за ова прашање.