Уште три дена попис, досега попишани околу 1,55 милиони лица

46

Заклучно до вчера попишани се вкупно 1 540 301 лице, 479.806 домаќинства и 670.988 станови.

Денеска е 23-тиот ден од Пописот 2021 и до крајот остануваат уште три дена пописни активности.

Можноста за самопопишување на лица во странство, пак, досега ја искористиле – 197. 033 граѓани од дијаспората.

Освен во своите домови, граѓаните можат да се попишат и на одредени пунктови во нивните општини што ги отвори Државниот завод за статистика. Локациите за попишување се достапни на линкот на ДЗС: https://popis2021.stat.gov.mk/Upatstva/SpisokNaKPRzaPopisuvanje.pdf .

Надлежните ги повикуваат граѓаните да ја исполнат својата граѓанска и законска должност и да се попишат.

Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија, кој официјално започна на 5 септември ќе трае до 30 септември.