Успешните луѓе имаат навика која ги издвојува од останатите – не е напорна работа

111

Патот до успехот често е поплочен со напор. Милионерите и олимпијците подеднакво ја нагласуваат важноста да се надмине конкуренцијата и да се поместат своите граници. Иако ова можеби е вистина, напорната работа не е она што ги издвојува многу успешните луѓе – закрепнувањето е, рече Сара Саркис, психолог и виш директор за психологија на перформанси во Exos.

Во Exos, компанија за тренери за перформанси, Саркис и нејзиниот тим од диететичари, физиотерапевти и други здравствени работници ги учат NFL играчите, директорите во Fortune 100 компании како што се Intel и Humana и други професионалци како да напредуваат во средини под висок притисок.

„Ние погрешно го поврзуваме успехот со постојаното држење на ногата на гас и имаме комплицирани чувства кога не е на гас. „Мислиме дека сме мрзливи, нефокусирани или недисциплинирани кога ништо од тоа не е точно“, објасни Саркис.

Закрепнувањето или одморот често е „последната работа на нашиот ум“ кога се чувствуваме преоптоварени, под стрес или едноставно зафатени, додаде таа. Но, луѓето на кои им е приоритет одморот се оние кои се „на врвот на својата игра“ и „најсреќните“.

Претходните истражувања покажаа дека работата без застој ја намалува продуктивноста и креативноста и може да го влоши стресот, пишува CNBC.

Како да се опоравите?
Не мора да го преуредите распоредот за да го вклучите одморот во вашата рутина.

Саркис ги охрабрува своите клиенти да започнат со ревизија на нивната потрошувачка на енергија: Како и каде го поминувате поголемиот дел од вашето време и на што обрнувате внимание? Кои активности ве исцрпуваат и што ве енергизира?

„Имате кредити и задолжувања: секој пат кога правите нешто што е од корист за вашето ментално или физичко здравје, како спиење или вежбање, добивате кредит. Сите активности кои се штетни, како што се доцнење или прескокнување оброци, се обврски. „Ако ги соберете кредитите и задолжувањата во вашата дневна рутина во текот на една недела, ќе видите дека се појавуваат обрасци и можете да ги идентификувате областите на подобрување“, истакна Сара Саркис.

Работата бара пауза
На крајот на краиштата, корисно е закрепнувањето да се гледа како „игра за тоа колку добро ги враќате кредитите во вашиот енергетски систем“, додаде таа.

Размислете за терапевтски активности како медитација, јога, пишување дневник или одење на прошетка и закажете ги во вашиот календар, исто како што би закажале преглед на лекар или состанок со вашиот шеф.

Што и да треба да направите за да се повикате на одговорност за одморот вреди. Оние кои се обврзуваат на редовна пракса за закрепнување се оние кои жнеат најмногу придобивки, според Саркис.