Вечерата што го промени инвестицискиот свет: Кој човек е заслужен за спојување на два брилијантни умови

149

Двајца брилијантни умови, Ворен Бафет и Чарли Мангер, засекогаш го променија инвестицискиот свет, а зад нивното запознавање се крие една многу интересна приказна.

Пред да станат познатото дуо зад империјата Беркшир Хатавеј, тие беа двајца обични момци од Омаха, Небраска. Нивното пријателство и деловна соработка е резултат на чиста случајност. И одличните „пресметки“ на д-р Едвин Дејвис.

Имено, овој доктор бил добро познат во градот, а во 1957 година му доверил на Бафет да управува со неговите пари, споредувајќи го со човек по име „Чарли Мангер“. Тогаш Бафет не знаеше кој е, но рече: „Не знам кој е, но ми се допаѓа“.

Дејвис и неговата сопруга Дороти биле решени да ги запознаат двајцата мажи, а тоа конечно се случило во 1959 година, две години откако Дејвис првпат го спомнал името на Чарли на Ворен, пишува Yahoo Finance.

Мангер се вратил во Омаха по смртта на неговиот татко, а дуото се сретнало на вечера. Тоа беше „инстант конекција“, заразната смеа на Мангер се совпадна со духовитоста на Бафет, јасен знак дека дуото може да создаде нешто одлично. Така и беше, од непосредната вечера се роди партнерство кое, како што се испостави, ќе го трансформира светот на инвестирањето.

Инаку, Мангер во тој момент веќе беше познат адвокат и инвестициски менаџер, но бараше нов предизвик. Здружувањето на силите со Бафет и Беркшир Хатавеј беше совршена можност за него да ја донесе својата експертиза во компанија која ги споделува неговите вредности и визија.

Тој официјално се приклучи на компанијата дури во средината на 1970-тите, откако ја заврши својата работа во Wheeler, Munger and Co. Тој брзо напредуваше и стана потпретседател на компанијата во 1978 година.

Во интервју за CNBC на 30 јуни 2021 година, Бафет размислуваше за неговото повеќедецениско пријателство со Мангер. Тој раскажа како знаел од моментот кога се сретнале на вечерата дека Мангер ќе биде засекогаш во неговиот живот.