Венеција од јануари на “fast food” туристите ќе им наплатува 10 евра за влез

117

Туристите кои сакаат да направат кратка прошетка низ Венеција, без туристички водич, од почетокот на следната година ќе треба да плаќаат такса на градските власти.

Според Блумберг, како што се загрева овогодинешната туристичка сезона, често може да се видат семејства како седат на плоштадите во историскиот центар и ја јадат  храната што ја донеле од дома.

Тоа е финансиски многу поевтина опција отколку јадењето во ресторани, но економијата на Венеција практично нема никаква корист од таквите туристи. Така, градските татковци сакаат да го променат тоа.

Идентификувани главни точки

Градските власти пресметале дека меѓу 30.000 и 40.000 туристи дневно и нанесуваат повеќе штета отколку корист на Венеција. Со цел да се обесхрабрат дневните туристи-шетачи да доаѓаат или да заработат барем дел од нив, од јануари следната година, влезот во историскиот центар за туристите кои не се дел од групите со водич ќе се наплаќа од 3 до 10 евра.

Градските власти сè уште работат на детали за тоа како ќе се наплаќа таксата и кој ќе ја наплати, но главните точки се веќе идентификувани: Големиот канал, Лидо, Мурано и Торчело. Некои локални угостители и сопственици на продавници не се согласуваат со таквата одлука, бидејќи веруваат дека тоа ќе испрати погрешен сигнал што не е во согласност со венецијанската традиција на трговскиот град, пренесува Пословни хр.

Сепак, градскиот советник Симоне Вентурини, еден од предлагачите на иницијативата, вели дека целта на мерката не е да се заработат пари, туку да се заштити Венеција. Според неговиот суд, градот не може да го издржи “fast food” туризмот. Пред пандемијата, улиците и плоштадите во стариот дел на градот беа затнати со реки од туристи.

Но, избувнувањето на пандемијата и воведувањето строги епидемиолошки мерки ја клекна туристичката индустрија во Венеција на колена. Но, во тоа време се појави идејата дека туризмот повеќе не може да биде она што беше по пандемијата.

Џулијана Лонго, сопственичка на мала продавница за капи во близина на мостот Риалто, во сопственост на нејзиното семејство повеќе од еден век, го поддржува планот за наплата за влез во градот, но исто така верува дека мора јасно да се стави до знаење дека парите ќе бидат искористени за одредени цели, како што се зачувување на историското наследство или заштита на екосистемот на лагуната.

Од друга страна, Ернесто Панчин, директор на Здружението на угостители во Венеција, смета дека градските власти не треба да воведуваат ограничувања за историските делови од градот, туку да ги мотивираат секојдневните туристи да ги посетуваат помалку познатите делови од градот во шпицот.