Верскиот совет на најголемата муслиманска земја ги забрани криптовалутите

12

Употребата на крипто-средства како валута е забранета за муслиманите, според Советот на верски водачи во Индонезија, објави Блумберг.

Националниот совет на верски научници на најголемата муслиманска земја во светот ја смета криптовалутата за „харам“ или забранета бидејќи има елементи на несигурност и штета, рече во четвртокот Асрорун Ниам Чолет, шеф на верските декрети, откако Советот одржа стручна расправа. „Ако криптовалутата како стока или дигитално средство може да се придржува до шеријатските принципи и може да покаже јасни придобивки, тогаш може да се тргува“, додаде тој.

Советот го следи почитувањето на шеријатот во земјата, која е дом на најголемото муслиманско население во светот, и е советуван од Министерството за финансии и централната банка за исламските финансиски прашања.

Самата влада поддржува крипто-средства, дозволувајќи им да се тргува со фјучерси на стоки како инвестициска опција и инсистира на создавање берза фокусирана на крипто до крајот на годината. Индонезија не дозволува користење на крипто-средства како форма на валута, а рупијата е единственото законско средство за плаќање во земјата.

Иако одлуката на Советот не значи дека целокупното тргување со криптовалути ќе биде запрено во Индонезија, декретот може да ги одврати муслиманите да инвестираат во средства и да ги принуди локалните институции да го преиспитаат издавањето криптовалути. Банката Индонезија ја разгледува дигитална валута на централната банка, но се уште не е објавена одлука.

Трансакциите со крипто изнесуваат вкупно 370 трилиони рупии (26 милијарди долари) во првите пет месеци од годината во Индонезија, сè уште дел од глобалниот пазар од околу 3 трилиони долари.

Позицијата на верските водачи во Индонезија може да се разликува од онаа на нивните колеги во другите земји со мнозинско муслиманско население. Обединетите Арапски Емирати дозволија тргување со криптовалути во слободната зона на Дубаи, додека Бахреин ги поддржува криптовалутите од 2019 година.