Вертикални соларни панели може да ги спасат фармите

59

Калифорниската компанија Sunstall го претстави својот вертикален соларен панел наречен Sunzaun, кој може да се користи во постојните полиња и обработливо земјиште без да ги жртвува за чиста зелена енергија.

Бидејќи земјите ширум светот се обидуваат да се ослободат од зависноста од фосилни горива, интересот за соларна енергија се зголеми во последните години. Европските земји со кои се соочуваат остри зими, исто така, наоѓаат нови начини за употреба на соларна енергија, како што се инсталирање на соларни панели на големи височини. Во такво сценарио, одвојувањето на големи области на земјоделско земјиште за изградба на соларни фарми може да изгледа претерано. Меѓутоа, тука може да помогне полето на агриволтаици благодарение на достапното земјиште со двојна намена.

Вертикалниот систем на Sunzaun со 43 панели во моментов е инсталиран во винарија во Калифорнија и произведува 23kW струја.