Вештачката интелигенција е исто толку важна како и појавата на Интернет

40

Во 1995 година, ко-основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс, испрати меморандум во кој го нарече Интернетот „плимски бран“ кој ќе биде клучен за секој дел од бизнисот на компанијата. Речиси две децении подоцна, сегашниот лидер на оваа технолошка компанија, Сатја Надела, рече дека верува оти влијанието на вештачката интелигенција ќе биде исто толку значајно.

Централно место во најновите напори за трансформација на Мајкрософт е OpenAI, стартап чија генеративна технологија за вештачка интелигенција генерира толку многу бучава што обезбеди посветеност од 13 милијарди долари од софтверскиот гигант, пишува Bloomberg.

„Имаме одличен однос“, изјави извршниот директор на OpenAI Сем Алтман за The Circuit. „Големите партнерства меѓу технолошките компании обично не функционираат. Ова е пример дека сè уште е можно. Ние сме многу благодарни за тоа.”

Алијансата има многу критичари. Најгласен е Илон Маск, кој го основаше OpenAI заедно со Алтман, а потоа се раздели од компанијата, наведувајќи несогласувања за нејзината насока. Тој рече дека OpenAI сега е „ефикасно контролиран од Мајкрософт“.

Запрашан за критиките на Маск и изгледите Мајкрософт да го купи OpenAI, Алтман нагласи дека компанијата не е на продажба.