Вештачката интелигенција е премногу скапа за да ги замени луѓето на повеќето работни места, открива студија

16

Вештачката интелигенција во моментов не може економично да ги замени повеќето работни места, откри Технолошкиот институт во Масачусетс во студијата која се обиде да ги реши стравувањата дека вештачката интелигенција може да ги замени луѓето во низа индустрии.

Во едно од првите длабински испитувања на одржливоста на вештачката интелигенција која ја заменува работната сила, истражувачите ја моделираа исплатливоста на автоматизирањето на различни задачи во САД, концентрирајќи се на работни места кои користат компјутерска визија – на пример, наставници и проценувачи на имот.

„Само 23 проценти од работниците можат ефективно да се заменат“
Тие откриле дека само 23% од работниците, мерени во платите во долари, можат ефективно да се заменат, пишува Fortune. Во други случаи, бидејќи визуелното препознавање со помош на вештачка интелигенција е скапо за инсталирање и работа, луѓето ја завршија работата поекономично.

Усвојувањето на вештачката интелигенција низ индустриите се забрза минатата година откако ChatGPT на OpenAI и другите генеративни алатки покажаа потенцијал.

Технолошките компании, од Microsoft Corp. и Alphabet Inca. во САД на Baidu Inc. и Alibaba Group Holding Ltd. во Кина, воведоа нови услуги за вештачка интелигенција и ги зголемија плановите за развој со темпо за кое некои индустриски лидери предупредија дека е непромислено брзо.

Стравувањата за влијанието на вештачката интелигенција врз работните места долго време беа главна загриженост. Таквата вознемиреност се појави со создавањето на големи јазични модели, рекоа истражувачите од Лабораторијата за компјутерски науки и вештачка интелигенција на МИТ во трудот од 45 страници под наслов Beyond AI Exposure.

„Веруваме дека само 23% од надоместокот за работниците изложени на компјутерска визија со вештачка интелигенција би бил профитабилен за компаниите поради високите почетни трошоци на системите за вештачка интелигенција.