Вештачката интелигенција ги загрозува платите, а не работните места

33

Брзото усвојување на вештачката интелигенција (ВИ) би можело да ги намали платите, но засега тоа создава, а не уништува работни места, особено за млади и висококвалификувани поединци, според истражувањето објавено од Европската централна банка (ЕЦБ) во вторникот.

Фирмите инвестираа многу во вештачката интелигенција, оставајќи ги економистите да се обидуваат да го разберат влијанието на пазарот на труд и предизвикувајќи страв кај пошироката јавност за иднината на нивните работни места, пишува Ројтерс, додавајќи дека, во исто време, работодавците се борат да најдат квалификувани работници. , и покрај рецесијата која инаку би ги намалила притисоците на пазарот на трудот.

Во примерок од 16 европски земји, уделот на вработеноста во секторите изложени на вештачка интелигенција се зголеми, при што работните места со ниско и средно квалификувани главно останаа непроменети, а висококвалификуваните позиции добија најголем поттик, според Истражувачкиот билтен објавен од ЕЦБ.

Извештајот, исто така, ги истакна „неутралните до малку негативни влијанија“ врз заработката и додаде дека тоа може да се зголеми.

„Овие резултати не претставуваат ослободителна пресуда“, се наведува во билтенот. „Технологиите овозможени со вештачка интелигенција продолжуваат да се развиваат и да се усвојуваат. Поголемиот дел од нивното влијание врз вработувањето и платите – а со тоа и врз растот и еднаквоста – останува да се види“.

Наодите од истражувањето се во контраст со претходните „технолошки бранови“, се вели во него, кога компјутеризацијата го намали „релативниот удел на вработување на средноквалификувани работници, што резултираше со „поларизација“.