Вештина која може да ви ја зголеми платата за 25 проценти! Сè повеќе се бара: Разликите се особено изразени во овие професии

116

Работите за кои се потребни вештини за вештачка интелигенција (ВИ) нудат значително повисоки плати од оние што не бараат, според новото истражување објавено во вторникот.

Консултантската куќа PwC ги проучуваше огласите, објавени минатата година, за низа работни места, вклучувајќи развивачи на апликации, адвокати и сметководители. Откри дека платите за улоги поврзани со вештачката интелигенција се, во просек, 25% повисоки во Соединетите Држави отколку за споредливи работни места во истата област за кои не се потребни тие вештини. Таа разлика беше 14% во Обединетото Кралство и 11% во Канада.

Разликите беа особено изразени во одредени професии: адвокатите во САД со вештини за вештачка интелигенција можеа да заработат премија за плата од 49%, а финансиските аналитичари 33% во споредба со работниците на еквивалентни традиционални работни места.

Извештајот на PwC се заснова на анализа на повеќе од 500 милиони огласи за вработување во 15 земји во Северна Америка, Европа и Азија.

„Земјите и секторите кои имаат голема побарувачка за вештини за вештачка интелигенција имаат тенденција да добиваат повисоки покачувања, особено ако има недостиг на квалификувани професионалци“, рече Мехди Санех, виш економист во PwC UK, пренесе Investor.

Помеѓу 2012 и 2023 година, бројот на работни места кои бараат вештини за вештачка интелигенција порасна за 3,5 пати побрзо од вкупниот број на сите работни места во проучуваните земји, се вели во извештајот.

Барет Купелиан, главен економист во PwC UK, исто така, истакна дека „сетот на вештини што ги бараат работодавците во занимањата изложени на вештачка интелигенција се менува околу 25% побрзо од оние што не се“.

„Како што продолжува ширењето на вештачката интелигенција, овој тренд веројатно ќе се интензивира, создавајќи нови работни места и позиции, истовремено намалувајќи ја побарувачката за некои вештини што може да се направат поефикасно со користење на вештачката интелигенција“, додаде тој.

Благодет за продуктивноста
Извештајот, исто така, покажа дека продуктивноста на трудот во индустриите кои се најмногу изложени на вештачка интелигенција – односно оние каде што вештачката интелигенција може полесно да се користи за извршување на одредени задачи, како што се финансиските услуги – расте 4,8 пати побрзо отколку во другите сектори.

Една компанија станува попродуктивна ако произведува иста количина на стоки или услуги, или повеќе, со помалку персонал или со нејзините вработени кои работат помалку часови. Повисоката продуктивност на трудот е клучен двигател за повисок животен стандард.

„Растот на продуктивноста е клучен за зајакнување на растот на реалните плати и одржување на економскиот раст, особено кога бројот на работни часови во економијата може да опадне како што старее населението“, рече Рандал Кроснер, член на одборот за финансиска политика на Банката на Англија.