Вештини што треба да ги развиете на која било работа

194

Kако што вели познатата изрека на Френклин Д. Рузвелт, “Мирното море никогаш не направило вешт морнар“. Постојат клучни деловни вештини кои ќе ви помогнат да преживеете бура, но и да напредувате на работа на долг рок.

Ви пренесувме пет меки вештини на кои треба да се фокусирате  – тимска работа, влијание без авторитет, ефективна комуникација, решавање проблеми и лидерство .

Отказот е шок – дури и ако видите дека доаѓа. Ако имате право на отпремнина, може да се чувствувате добро некое време, но може да дојде момент кога ќе треба да се вработите надвор од вашата професија за да ги платите сметките (можеби во малопродажба, угостителство итн.). Но, добивањето работа надвор од вашата индустрија сепак може да ја придвижи вашата кариера напред.
Фокусирајте се на меките вештини, кои се потребни за секоја работа во секоја индустрија.

Ефективна комуникација
Работата во која било индустрија дава можност да ги подобрите вашите комуникациски вештини. Да можеш да преземеш сложени прашања и да ги поедноставиш за секој соговорник е критична вештина. Користете ја новата работа за да работите на приспособување на вашата комуникација на секоја публика со која комуницирате и да видите како тие го перцепираат она што го кажувате. Што функционираше? Што не? На пример, некои луѓе сакаат да бидат насочени, а некои сакаат да бидат овластени. Обезбедувањето комуникација до секоја публика на начинот на кој тие сакаат да ја примат е од клучно значење за успехот во речиси секој бизнис.

Тимска работа
Во зависност од видот на вработувањето што сте го нашле, можеби ќе имате можност да ги подобрите вештините за тимска работа. На пример, дали можете да научите и практикувате нови начини на справување со конфликтот? Можете ли да ја подобрите вашата способност за совпаѓање? Работата со нови луѓе кои имаат различни  перцепции секогаш ќе обезбеди можности за зголемување на овие интерперсонални вештини.

Влијание без авторитет
Ако се вработите во индустрија надвор од вашата тековна кариера, можеби ќе можете да го искористите вашето искуство за да влијаете на тоа како ќе функционира бизнисот. На пример, една девојка која ја изгубила работата за продажба почнала да работи за нејзиниот татко во неговата мала маркетинг агенција, додека продолжила да бара работа. Нејзиното искуство во продажбата ѝ даде подобро разбирање за тоа кои маркетинг тактики функционираат, а кои не. Меѓутоа, нејзиниот татко верувал дека знае што е најдобро за неговата компанија и поради ставот на неговиот татко, таа морала да работи неверојатно напорно за да влијае врз него да го промени своето размислување и да ги гледа работите на поинаков начин. По два неуспешни обиди, таа работеше да ги види работите од перспектива на нејзиниот татко и да го одведе на патот на промени со негово темпо. Тоа функционираше, а нејзиниот татко и дозволи да го испроба нејзиниот пристап, што го зголеми бизнисот за 20%.

Решавање проблеми
Секоја работа има предизвици, некои посложени од другите. Да се ​​биде вешт во решавање на проблеми – што вклучува разбирање на проблемот и неговата основна причина, потоа размислување за решенија и алтернативи – демонстрира структурирано размислување со логично размислување. Барате предизвици на ново работно место и активно работите на креативен и конструктивен начин да ги решавате проблемите. По спроведувањето на најдоброто решение, утврдете дали треба да се направат прилагодувања за да се обезбеди долгорочен успех.

Лидерство
Лидерството е насочување и влијание врз другите да ги максимизираат своите способности за да постигнат колективна цел. Можеби сакате да бидете менаџер во вашата избрана област, но не сте имале можност или сте биле менаџер претходно. Во секој случај, можете да ги развиете или подобрите вашите лидерски вештини во кој било бизнис каде што сакате да ги подобрите вашите вештини за слушање, предавање и лидерство за да усогласите група луѓе да се движат во иста насока. Можете исто така да го искористите секое лидерско искуство што го имате за да и помогнете на следната генерација да ги развие сопствените лидерски вештини, што ќе им помогне да ги постигнат своите цели во кариерата.

Фото:Pixabay