Ветеран трејдер предвидува значително прилагодување за Bitcoin

61

Искусниот пазарен аналитичар Питер Бренд ги предупредува и трговците и инвеститорите на Биткоин, велејќи дека БТК е подготвен за остар корективен потег.

Бренд им кажа на своите 636.800 следбеници на Твитер дека Биткоинот се распаднал од клучната дијагонална поддршка што го одржуваше БТК на површина во првите неколку месеци од 2022 година.

„Завршувањето „мечкиниот канал“ обично резултира со пад еднаков на ширината на каналот, или во овој случај тежок тест од 32.000 долари или околу тоа – мојата претпоставка е 28.000 долари. Тоа не ме прави хејтер на БТК“, посочи тој.

Во моментот на пишување, Биткоин се тргува околу 38.490 долари, што е речиси 40% попуст од целта на Бренд од 28.000 долари.

Бренд, исто така, внимателно го следи индексот на американскиот долар (DXY), кој го прикачува USD на кошницата со фиат валути.

Според Бренд, DXY изгледа зрело за огромен пробив по тргувањето во широк опсег за околу шест години.

„Заострувањето на долгот се влошува со фактот што глобалниот долг е обезбеден во американски долари и [DXY] е подготвен да го достигне плафонот“.

Трговците често ги следат перформансите на индексот на американскиот долар за да го проценат расположението на пазарот, бидејќи силниот DXY сугерира дека инвеститорите продаваат ризични средства, како што се криптовалутите, за да се префрлат на безбедноста на доларот.

Минатиот месец, аналитичарот Мајкл Ван де Поуп рече дека падот на DXY ќе предизвика силно рели на крипто-пазарите.

„Сè уште чекам тој да се сврти, па потоа ќе започне крипто-забавата“, истакна Ван де Поуп.