Ветерната револуција во Германија

46

Новата германска коалициска влада планира да направи нешто за што и најхрабрите еколошки активисти тешко можат да сонуваат – вистинска ветерна револуција. Предлогот е да се градат меѓу 1.000 и 1.500 нови турбини на ветер годишно во земјата, со што ќе се отстранат бирократијата и другите пречки, како што е отпорот на локалните власти, пишува европското издание на „Политико“.

Идејата на владата практично значи дека 2% од територијата на Германија ќе биде окупирана од нови ветерни електрани. До 2030 година ќе биде изградена нова ветерна енергија со капацитет меѓу 85 гигавати и 125 гигавати, што значи 5 гигавати годишно. За споредба, во 2019 година е изградена само 1 гигават нова ветерна енергија.

Обезбедувањето на рамнотежа помеѓу енергетските потреби и зачувувањето на природата е на грб на новата министерка за животна средина, Штефи Лемке. „Мојата цел е да промовирам решенија кои ја штитат природата“, изјави таа за европското издание, додавајќи дека ќе се обиде да го реши проблемот со загубата на биолошката разновидност и климатската криза.

Но, ова нема да биде лесна задача.

Ветерната енергија е клучна за германската економија бидејќи земјата го напушта јагленот (до 2030 година) и ги затвора своите последни нуклеарни реактори (до крајот на 2022 година). Во 2021 година, нуклеарните централи произвеле 12% од потрошувачката на електрична енергија во земјата.

Но, во многу германски провинции ветерните турбини не се многу популарни. Во Баварија, на пример, донесен е закон со кој се бара турбините од основата до врвот да бидат не повеќе од 10 пати повисоки од најблиските згради. Ова ја прави речиси невозможна изградбата на нови паркови во покраината.

Експертите го критикуваат и забрзувањето на изградбата на ветерни електрани. Тоа не треба да биде во спротивност со природата или заштитата на видовите, рече Јерг-Андреас Кругер, претседател на Унијата за заштита на природата и биолошката разновидност (НАБУ), една од невладините организации во земјата, која претходно остро се изјасни против ветерници бидејќи недоволно ја штитат биолошката разновидност. Меѓутоа, неодамна, ставовите на организацијата се префрлија на поддршка на проширувањето на ветерна енергија.

Многу Германци се противат на турбините на ветер бидејќи тие го загрозуваат погледот, но за други главната причина се птиците. Според проценките на НАБУ, ветерниците убиваат околу 100.000 птици секоја година. На прв поглед, оваа бројка изгледа алармантна, но 108 милиони птици годишно умираат во судири со стаклените фасади на зградите, а 70 милиони – во автомобили, камиони или возови.

Проблемите кои се јавуваат поради напорите за заштита на климата и заштита на животната средина ги знае и министерот за економија и вицеканцелар Роберт Хабек. „Економијата и климата, животната средина и земјоделството мора да одат заедно“, изјави тој за „Зидојче цајтунг“.

Ветерната енергија е една од поделбите во Партијата на Зелените. Ги спротивставува прагматичарите (вклучувајќи го и Хабек) против фундаменталистите околу кои гравитира Лемке. Партијата нема единствен став за улогата на природниот гас како мост технологија за енергетската транзиција.

Генерално, Германија троши многу енергија – општеството доживува „глад за енергија“, која мора да се намали, вели Михаел Шефер од НАБУ. „Не треба само да се префрлиме на 100% обновлива енергија, туку мораме да ја намалиме потрошувачката на енергија и природни ресурси воопшто“, рече тој.

Ова не е една од лесните пораки што можат да ја испратат политичарите, бидејќи тоа значи целосна промена во начинот на живот на луѓето.

Дополнителни проблеми се јавуваат кога е во прашање коалициското владеење. „Политико“ како пример ги наведува владата на провинцијата Хесен и министерот за зелен транспорт Тарек ал-Вазир. Тој доби остри критики од сопартијците откако одобри изградба на автопат низ шумски терен. Сепак, проектот е дел од коалицискиот договор со кој Зелените се на чело на покраината.

Сојузниот министер за животна средина Штефи Лемке може да се соочи со слични предизвици. Според аналитичарите, излезот од оваа ситуација е објаснувањето – зошто климатските промени се важен проблем за сите, зошто обновливите извори се решение и зошто е потребно нивно проширување.

„Паркот со ветерници не е најголема закана за птиците или инсектите“, рече тој. За неа природата и биодиверзитетот се загрозени не толку од енергијата на ветерот, туку од растот на другите дејности како што се индустриското земјоделство, употребата на пестициди итн.

И ако тоа мислење има шанса да убеди некои критичари на ветерната енергија, тоа може да доведе до судир со министерот за животна средина Џем Јоздемир, кој исто така е меѓу Зелените.