(Видео) Најстариот хотел во светот го води истото семејство веќе 52 генерации

56

Нишијама Онсен Кеиункан – јапонско одморалиште во близина на светата планина Фуџи, е домаќин на гости од 705 година од нашата ера.

Хотелот е воден од исто семејство веќе 52 генерации.

Гинисовата книга на рекорди официјално го призна како најстар хотел во светот кој постојано работи, вели T + L.

Во 705 н.е. Фуџивара Махито основал гостилница и оттогаш членовите на неговото семејство се експерти во угостителската индустрија.

Иако гостилницата претрпе многу модернизирање и реновирање со текот на годините, главните атракции, имено смирувачките топли извори и прекрасните погледи, сè уште се во центарот на неговата привлечност.

Многу луѓе, од самураи до познати личности и политичари, престојувале во хотелот поради неговата историја и лековитите води.

Познатата бања Keiunkan – Mochitani no Yu, се снабдува со вода директно од топлите извори. Гостите можат дури и да пијат од нив.

Самиот хотел има 37 соби, сите уредени во традиционален јапонски стил.

Цените започнуваат од 408 долари за ноќевање.