(Видео) Потрошија 1,8 милиони евра за фонтана, а веќе ја прогласија за најгрда

96

Фонтаната, која беше поставена во Виена во знак на сеќавање на 150 години од модерен водоводен систем, наиде на жестоки критики за неговиот дизајн и високите трошоци.

Вредноста на работите се проценува на 1,8 милиони евра. Фонтаната свечено беше отворена на 24 октомври, а веќе две недели подоцна жителите на Виена на мрежите тврдат дека се смета за „најгрдата фонтана досега“.

Имено, необичната фонтана со 33 хуманоидни скулптури поставени во круг ја создаде провокативната виенска уметничка група Гелитин откако нивниот дизајн ја симболизира „поделената одговорност за водата“, како скапоцен ресурс што го освои жирито.

Додека официјалните лица го поздравија „извонредниот, реално инспириран“ дизајн на фонтаната за вешто пренесување на клучното „чувство за заедница“, критичарите ги доведуваа во прашање нејзините уметнички заслуги, исфрлајќи го својот гнев на интернет.

„Culture Critic“ на платформата Х, порано Твитер, го осуди дизајнот на фонтаната и огромниот трошок за даночните обврзници.

Други вчудоневидени корисници на мрежата го оценија уметничкото дело како „најгрдата фонтана“ што некогаш ја виделе, а некои дури забележаа фигура на Мишелин меѓу скулптурите, пишува Yahoo News.