(ВИДЕО) Саудиска Арабија гради нов град: Фасцинантниот проект ќе биде опкружен со пловен канал

32

Саудиската групација ROSHN, која стои зад Фондот за јавни инвестиции во сопственост на престолонаследникот Мохамед бин Салман, претстави фасцинантен проект кој треба целосно да ја промени сликата на градот Џеда, но и пошироката област.

Според најавата, групата треба да изгради населба наречена Марафи каде треба да бидат сместени повеќе од 130.000 жители.

Она што е интересно е фактот дека околу градот ќе се гради пловен канал долг 11 километри и широк 100 метри, кој воедно ќе биде прв од ваков вид во Саудиска Арабија.

Каналот, како и градот, треба да се поврзат со Шарм Абхур, односно каналот кој се наоѓа на источната страна на Црвеното Море.

„Марафи ќе ги промени правилата на игра во секторот за развој на недвижности и ќе ја подигне границата за развој во регионот со подигање на квалитетот на животот и создавање огромно влијание во Џеда“, рече директорот на ROSHN Group, Дејвид Гровер.

Овој проект е во согласност со визијата што Саудиска Арабија сака да ја постигне до 2030 година, која вклучува речиси целосна реорганизација на системот и изградба на бројни нови содржини.

„Проектот има за цел да го развие пејзажот на градот Џеда, кој исто така е еден од најважните туристички и трговски центри во земјата. Проектот ќе опфати станбени згради, области за рекреација и јавни површини“, објаснија тие.

Областите на новиот град кои ќе бидат опкружени со канал ќе бидат поврзани со остатокот од Џеда, т.н. со водни такси, автобуси, метро и аеродром.