Виетнам сака да изгради фабрика за чипови

12

Виетнам разговара со странските производители на чипови за инвестиции и можната изградба на својата прва фабрика, сигнализирајќи нова фаза во развојот на секторот кој моментално е фокусиран на пакување и тестирање чипови.

Американски Интел веќе го изгради најголемиот светски капацитет за пакување и тестирање на полупроводници во Виетнам, а неколку софтверски компании отворија инженерски центри за дизајн на чипови. Виетнам сега работи на стратегија за поттикнување инвестиции во полупроводници, вклучително и леарници фокусирани на производство на чипови.

Во последните недели се одржани состаноци со неколку американски производители на чипови, вклучително и фабрички оператори, изјави за Ројтерс Ву Ту Тан, шеф на канцеларијата на Виетнам на деловниот совет на САД и АСЕАН, кој одби да биде именуван бидејќи преговорите се во прелиминарна фаза.

Извршниот директор на производителот на чипови, кој одби да биде именуван затоа што не е овластен да зборува со медиумите, рече дека разговорите ги вклучиле и американскиот договорен производител GlobalFoundries и тајванската PSMC.

Целта е да се изгради првата фабрика во Виетнам која најверојатно ќе произведува помалку напредни чипови за автомобили или за телекомуникациски апликации, додаде тој.