Виолината од Титаник продадена за 1,45 милиони долари

4

world-titanic_10-20-2013_123056_l

Виолината на која свиреше еден од членовите на групата музичари при потонувањето на Титаник е продадена на аукција за 1,45 милиони долари.

Високата цена на виолината постави нов рекорд на предмети продадени од потонатиот брод. Виолината беше продадена на колекционер од Англија, по 10 минутно телефонско наддавање.

Инструментот кој му припаѓал на Волис Хартли беше пронајден до неговото мртво тело, по давењето во океанот, кобната вечер на 15 април 1912 година.

Titanicviolin

На инструментот стои потписот на свршеницата на 33 годишниот виолинист, Марија Робинсон, како симбол на нивната свршувачка. Виолината беше продадена заедно со кожната футрола во која беше најдена со испишани иницијали на Хартли (W.H.H).

Со децении за виолината се веруваше дека е изгубена, но истата беше пронајдена на таванот од една куќа во североисточна Англија, во 2006, што предизвика дебата за нејзината автентичност, која експертите неодамна ја решија.

article-2094201-11883719000005DC-703_634x415

Хартли заедно со своите придружници од бендот ја свиреа мелодијата Nearer, My God, to Thee, со цел да ги смират патниците кои во паника се обидуваа да се качат на кајчињата за спасување, додека Титаник тонеше во ледениот океан.