Виталик Бутерин, креатор на втората по големина криптовалута: Визионер кој го промени светот

26

Виталик Бутерин, 27-годишен руско-канадски програмер, го создаде етереум во 2013 година кога имал 19 години.
Поглед на неговата досегашна кариера открива скромно момче кое речиси случајно се нашло во крипто заедницата и успеало да го промени технолошкиот свет.

Виталиј „Виталик“ Бутерин е роден во Русија, каде ги поминал првите седум години од својот живот. Неговите родители се преселиле во Канада, а Виталик го поминал остатокот од детството и школувањето во таа земја.

Тој покажа ран талент за математика, технологија и криптографија, многумина го сметаа за математички гениј, па за време на школувањето бил сместен во програми за надарени деца.

Неговото патување во светот на криптовалутите започна едноставно и речиси случајно. За биткоинот првпат слушнал од својот татко во 2011 година, кога имал само 17 години. Бидејќи во младоста не знаел што да прави со себе, многу време поминувал на интернет. Истражувајќи ги заедниците околу биткоинот, тој дознал и за Bitcoin Weekly, една од првите публикации во светот на криптовалутите.

Првите чекори се покажаа како одлична можност да експериментирате и да влезете во нов свет: тој почна да пишува за Bitcoin Weekly, за  надомест од 5 биткоини по статија, која тогаш вредеше нешто помалку од 4 долари, и така се приклучи на екосистемот уште додека бил во зачеток.

Статиите што ги пишувал биле забележани од други, а на крајот на годината тој станал еден од основачите на новата публикација „Bitcoin Magazine“. Ова списание, кое беше меѓу првите во индустријата кое имаше печатено издание и се продаваше во книжарниците како Barnes & Noble, веројатно придонесе за легитимизација на криптовалутите и денес се издвојува како еден од историски значајните медиуми во оваа област.

Кон крајот на 2013 година, неговиот интерес кулминираше со работа со објавување на ethereum, која многумина ја карактеризираа како крипто 2.0.