Виталик за развојот на Ethereum: „На 50% сме од патот“ (ВИДЕО)

46

Во двочасовната епизода на подкастот на „Bankless“, ко-основачот на Etherium разговараше за неговите планови да го направи Eth2 успешен.

Виталик Бутерин ги водеше слушателите низ патоказ од пет дела за време на подкастот, каде што ги наведе чекорите потребни за да се преживее и да напредува Ethereum.

За да се максимизира приспособливоста и децентрализацијата, Виталик тврди дека Ethereum треба да биде пофлексибилен и лесен во однос на податоците за блокчејн, за да можат повеќе луѓе да управуваат и да го користат.

На почетокот на декември, Бутерин објави и статија со наслов „Крајна игра“, во која тој тврди дека сите блокчејни на крајот ќе се спојат во иднина, притоа наведувајќи ги алатките што ќе овозможат проверка на блокчејн да се изврши на децентрализиран и цензуриран начин.

Првиот чекор се нарекува спојување, што се однесува на целосната транзиција од proof-of-work кон proof-of-stake, што се случува во првата половина на 2022 година. Вториот дел, наречен скокање, планира да му даде на Ethereum зголемена приспособливост, огромен фреквентен опсег и пропусен опсег, особено во zk-rollups (паметен договор кој одзема стотици трансакции од главниот блокчејн и ги здружува во една трансакција – н.з.). Спојувањата и растот се најважните подобрувања, според Бутерин, за градење на мрежата Ethereum.

Запрашан да го процени напредокот на Ethereum во изминатите шест години, Бутерин рече: „Ние сме на 50% од патот“ благодарение на лансирањето на синџирот Beacon, „хард форкот“ (е радикална промена на протоколот на мрежата што ги прави валидни претходно невалидните блокови и трансакции, или обратно. „Хард форк“ бара од сите јазли или корисници да се надополнат до најновата верзија на софтверот за протокол – н.з.) London, па дури и подемот на NFT. Но, има уште многу работа. Откако ќе се случат спојувањата и превземањата и раздвојувањето е целосно реализирано, се претпоставува дека целта ќе биде завршена на 80%. Патоказот, кој се очекува да трае уште шест години, ќе доведе до 100% оптимизација, според Бутерин.