Vivaldi – алтернативен веб-прелистувач подеднакво добар за смартфони и таблети

7

Иако првично не беше достапен на паметни телефони и таблети, неговата верзија за уредите со Android OS е достапна веќе некое време. Мобилното издание ги задржува приближно истите упатства што го направија Vivaldi омилен веб-прелистувач за многумина.

Го дели истото јадро како Chrome, но нуди многу флексибилен интерфејс за да може да се прилагоди на личен визуелен вкус, но она што го прави особено интересен е фактот што се работи за веб-прелистувач кој е добро оптимизиран за таблети, па затоа вреди разгледување на случајот.

Бидејќи Vivaldi се стреми да ја заштити приватноста на корисниците, нуди интегрирана опција за блокирање реклами и ги спречува веб-страните да ги следат нивните корисници. Покрај тоа, тој поддржува синхронизација на податоци помеѓу десктоп и мобилната верзија на прелистувачот, користејќи шифрирање од крај до крај за понатамошна заштита на податоците што се синхронизираат.

Секако, присутни се и неговите традиционално интегрирани дополнителни алатки и напредни функции, така што можноста за снимање слика на цела веб-страна, без разлика колку е долга, додаток за креирање белешки, додаток за приватен превод на страници, опција за клонирање јазичиња, менаџер за преземање, специјален модалитет за полесно читање страници и многу повеќе.

Vivaldi е потполно бесплатен и нема скриени плаќања или реклами, а кога ќе ги погледнете неговите карактеристики и солидното ниво на оптимизација (особено за таблети), се наметнува како одлична алтернатива на Chrome и други слични веб-прелистувачи на Android.

Накратко, вреди да се проба.