Вкупната заклучена вредност во Cardano падна за 62% од својот врв

10

Вкупната заклучена вредност на Cardano продолжи да опаѓа во последната недела од мај поради намалениот интерес на инвеститорите за dApps и широката корекција на крипто-пазарот.

Cardano продолжува да се бори за правичен удел на пазарот за децентрализирано финансирање (DeFi) по успешната надградба на хардфоркот Alonzo во септември 2021 година.

Според една студија, Cardano изгубил вкупно 205 милиони долари во заклучена вредност откако достигна рекордно високо ниво на ТВЛ (Total value locked) од околу 326 милиони долари на 24 март 2022 година. Таа бројка падна на 120,86 милиони долари на 26 мај.

Како блокчејн платформа за визионери, иноватори и креатори на промени, Cardano е мрежа за докажување залог (PoS) која обезбедува единствена безбедност и еластичност на системите, општествата и децентрализираните апликации (dApps). Фондацијата Cardano, Emurgo и Input-Output Хонг Конг (IOHK) гарантираат дека проектот останува во согласност со неговата цел додека крипто-пејзажот продолжува да се развива.

Зошто има пад на ТВЛ?

Cardano TVL потона на најниско ниво од 2022 година поради падот на ликвидноста на протоколите содржани во неговиот екосистем.

Децентрализираната размена (DEX) MinSwap, на пример, падна за повеќе од 38% во последниот месец, додека друга децентрализирана платформа за тргување WingRiders, исто така, падна за повеќе од 50% во TVL во истиот период.

Другите DEX во синџирот, како што се SundaeSwap и MeowSwapFi, изгубија повеќе од 41% и 56% од нивниот вкупен износ, соодветно.

Една dApp која исто така придонесе за падот на TVL беше ADAX Pro.

Губејќи повеќе од 65% од својата заклучена вредност, Cardano го загуби своето место со Oasis, Harmony, Moonriver, Celo, Bitcoin, Osmosis, Elrond и Heco.

Сепак, Cardano сè уште има лавовски дел од заклучената вредност пред Gnosis, Fusion, Eos, Terra, Astar и Algorand.

АDA отвори на 24 март 2022 година со трговска цена од 1,11 долари и достигна врв од 1,24 долари на 4 април. Оттогаш, цената драстично падна и се тргуваше за 0,47 долари во моментот на објавување.

Севкупно, ова е еднакво на пад од 63% на цената на АDА во последните два месеци.