Во април еврозоната забележа суфицит од 15 милијарди евра во стоковната трговија

32

Еврозоната забележа суфицит од 15 милијарди евра во стоковната трговија со остатокот од светот во април, објави денеска Евростат.

Како што се наведува, еврозоната претходно во март забележала поголем суфицит во износ од 23,7 милијарди евра, а сегашниот пад на суфицитот е пред сè резултат на поголемиот дефицит во енергетскиот сектор и помалиот суфицит во хемискиот сектор.

Вредноста на извозот на стоки од еврозоната во остатокот од светот во април 2024 година изнесува 247,6 милијарди евра, што претставува зголемување од 14 отсто на годишно ниво, додека увозот во исто време е зголемен за 1,8 отсто на годишно ниво. -година, на 232,5 милијарди евра.