Во Чешка платите растат двојно побрзо отколку во Германија во последните 10 години

23

Во текот на последната деценија, платите во Чешка се зголемија за 51% или со најбрзо темпо во споредба со нејзините соседи. Во споредба со Германија, платите таму се зголемија двојно. Од друга страна, номинално, тие остануваат далеку под оние во европската економија број еден.

Ова го покажуваат податоците од студијата на брокерот Purple Trading за промените во плаќањето на пазарите во регионот во последните 10 години, пренесе Радио Прага.

Во овој период, додека во Чешка платите се зголемија за повеќе од 50%, во Германија растот е 26,5%, а во Словачка – за 27,1%. Во Полска и Австрија, растот е позначителен – 34 и 36,9%, од 2010 година.

Номинално, работите изгледаат сосема поинаку. Во Германија, бруто-месечната плата достигнува околу 106.436 чешки круни, или нешто повеќе од 4.050 евра.

Според официјалната статистика, просечната бруто плата во Чешка е 34.271 чешки круни, или повеќе од 1.300 евра. Ова значи дека платите во Германија се скоро 200% повисоки отколку во Чешка.

Веднаш по неа е Австрија, каде просечната бруто-плата месечно е еднаква на 100.300 круни или над 3.800 евра. Сепак, Полска и Словачка остануваат по Чешката Република. Во првата, просечната плата е 29.591 круни или 1.127 евра, а во втората – 27.000 круни или скоро 1.030 евра.

Експертите го припишуваат рапидниот пораст на платите со високата инфлација во Чешка во споредба со нејзините други соседи. Нивото на индикаторот е едно од највисоките во Централна Европа – 2,9%. Од друга страна, во Германија има дефлација од 0,2%.

Фото: Freepik