Во Европа пресврт: Русија ги престигна САД

36

Европскиот увоз на гас од Русија во мај ги надмина американските испораки за првпат по речиси две години, и покрај напорите на ЕУ да се одвикне од руските фосилни горива по почетокот на руско-украинскиот конфликт.

Според Фајненшл тајмс, по почетокот на конфликтот во февруари 2022 година, Москва ги намалила испораките на гас во Европа, а регионот го зголемил увозот на ЛНГ испорачан од специјализирани бродови со САД како главен снабдувач.

САД ја престигна Русија како снабдувач на гас за Европа во септември 2022 година, а од 2023 година отпаѓа околу една петтина од снабдувањето во регионот.

Сепак, минатиот месец испораките на гас и ЛНГ од Русија сочинуваа 15 отсто од вкупните пратки во Европа. ЛНГ од САД сочинуваше 14 отсто од залихите во регионот, што е најниско ниво од август 2022 година, според податоците од консултантската компанија ICIS.

Аналитичарите на оваа компанија, пак, тврдат дека пресвртот нема да трае долго.