Во изминатите 25 години, еврото покажа издржливост и покрај лошите предвидувања

27

Валутата на Европската унија, еврото, и помага на Европа да остане самоопределена на глобално ниво, рече претседателката на Европската централна банка Кристин Лагард во текстот по повод претстојната 25-годишнина на валутата.

„Воведувањето на втората најважна валута во светот ни даде поголема независност во турбулентен свет“, напиша Лагард во заедничката статија со Урсула фон дер Лајен, Чарлс Мишел, Роберта Мецола и Пасхал Доноху – до претседателите на Европската комисија, Советот, Парламентот и Еврогрупата, пренесува Блумберг.

„Се соочуваме со растечки геополитички тензии, не само со нелегалната војна на Русија против Украина, која бара храбри колективни одлуки“, велат официјалните лица.

„Се соочуваме со забрзана климатска криза која навистина можеме да ја решиме заедно: емисиите на јаглерод се надвор од границите. И ние се соочуваме со невидени предизвици за нашата конкурентност поради енергетските и индустриските политики во другите делови на светот“, се вели во писмото.

Воведено во 11 земји на почетокот на 1999 година, еврото беше електронска валута во првите три години. Еврозоната сега се состои од 20 земји, а еврото е валута што ја користат околу 350 милиони луѓе.

„Тоа им го олесни животот на европските граѓани, кои лесно можат да ги споредат цените, трговијата и патувањето“, рекоа лидерите, додавајќи дека обезбедува стабилност, заштита на растот и работните места во услови на серија кризи.

Еврото, кое ќе слави 25 години на 1 јануари 2024 година, ја покажа издржливоста на монетарниот аранжман чие пропаѓање често се предвидуваше.