Во јануари земјите од ОПЕК произвеле 0,93 милиони барели помалку од очекуваното

17

Во јануари 2023 година, земјите од ОПЕК го намалија производството на нафта за 49.000 барели дневно на 28.876 милиони барели дневно, се вели во извештајот на Организацијата на земјите извознички на нафта.
Во исто време, земјите од ОПЕК, освен Иран, Либија и Венецуела, кои учествуваат во договорот, во јануари го намалија производството на нафта за 77.000 барели на 24.485 милиони барели, што е за 0,93 милиони барели дневно под договорот утврден со договорот.

Според планот, земјите од ОПЕК мора да го намалат производството на нафта за 2 милиони барели дневно во споредба со август почнувајќи од ноември 2022 година.

Според договорот, десетте членки на ОПЕК се очекува да го намалат производството за 1,273 милиони барели дневно на 25,416 милиони барели дневно. Во исто време, членките на ОПЕК произведоа 1 милион барели дневно помалку од ревидираните квоти во ноември, со што вкупното ниво на производство достигна 24,478 милиони барели дневно.

Во јануари, вистинското производство од членките на ОПЕК достигна 24,485 милиони барели дневно, 931.000 барели дневно под целта од договорот на ОПЕК.

Производството на нафта во Саудиска Арабија, најголемиот производител на нафта на ОПЕК, се намали за 156.000 барели дневно во јануари на 10.319 милиони барели дневно, што е помалку од целта на договорот на ОПЕК од 10.478 милиони барели дневно, се вели во извештајот.

ОАЕ го зголемија производството за 4.000 барели дневно на 3,045 милиони барели дневно, малку над врвот поставен на 3,019 милиони барели дневно. Во јануари, Ирак го намали производството за 46.000 барели дневно на 4,424 милиони барели дневно.

Фото: Pixabay