Во кои европски земји вработените најчесто земаат боледување?

36

Одењето на боледување стана сè почеста појава, судејќи според податоците кои доаѓаат од европските земји. Германија и во ова прашање дојде до израз.

Откако економијата на земјата беше означена како „болесник од Европа“, нова студија сугерира дека здравјето на граѓаните навистина игра значајна улога во лошите резултати на Германија.

Според Блумберг, бруто домашниот производ на најголемата европска економија минатата година би се зголемил за 0,5 отсто доколку немало отсуство од работа поради лошата здравствена состојба на работниците. Бројот на оние кои заминале на боледување во 2023 година ја надмина бројката за време на пандемијата, според анализата на ВФА, националното здружение на фармацевтски компании ангажирани во истражување.

Околу 26 милијарди евра (28,2 милијарди долари) реален приход е изгубен поради болест на вработените, што е еквивалентно на околу 0,8 процентни поени од вкупното производство, напишаа економистите Клаус Михелсен и Симон Јункер во извештајот објавен во петокот.

Високите нивоа на отсуство од работа во ноември и декември укажуваат на друг тренд.

Имено, германската економија се намали за 0,3 отсто во 2023 година, што е нејзино најлошо остварување во последните две децении, без финансиската криза од 2009 и 2020 година. Доколку отсуствата од работа поради болест станаа нова реалност, економските загуби би биле ненадоместливи, а во пракса би изгледало дека во секој момент недостасуваат 350.000 работници.

Ниту ситуацијата во Велика Британија не е одлична. Имено, Британците во овој период земаат повеќе боледувања отколку во изминатите десет години.

Вработените земале просечно 7,8 дена одмор во 2022 година, во споредба со 5,8 дена пред пандемијата, покажуваат податоците на Институтот за персонал и развој на Обединетото Кралство (CIPD), пишува Еуроњус.

На крајот на 2022 година, земјите со најголем удел на вработени отсутни од работа беа Франција (14,9 отсто), Финска (14,8 отсто), Шведска (14,7 отсто), Данска (13,6 отсто), Естонија (13,2 отсто) и Холандија. (12,4 проценти).

Нациите каде луѓето најмалку отсуствуваат од работа се Романија (2,5 отсто), Бугарија (2,9 отсто), Грција (4,9 отсто), Полска (5,8 отсто) и Србија (5,9 отсто).

Во исто време, просечната стапка на отсуство од работа во ЕУ е значително повисока кај жените (12,1 отсто) отколку кај мажите (7,8 отсто).