Во кои градови туристите трошат најмногу пари?

18

Кога станува збор за патување, некои туристи не штедат пари, а некои градови успеваат да привлечат токму такви гости.

Од луксузниот пустински град Дубаи до градот на светлината и љубовта, Париз, многу меѓународни патници денес сакаат да ги означат дестинациите за „crème de la crème“ од нивните списоци со желби. Во некои случаи, тие бараат раскошни искуства што ги пропуштиле кога пандемијата го доведе светот во застој.

Visual Capitalist го користат најновото истражување на Светскиот совет за патувања и туризам (WTTC) за да ги истакнат првите 10 градови каде што меѓународните патници потрошиле најмногу во 2022 година.

1Дубаи 29,42 милијарди долари
2 Доха  16,79 милијарди долари
3 Лондон  16,07 милијарди долари
4 Макао  15,58 милијарди долари
5 Амстердам  13,59 милијарди долари
6 Истанбул 13,13 милијарди долари
7 Барселона  12,73 милијарди долари
8 Њујорк  12,45 милијарди долари
9 Сингапур  10,97 милијарди долари
10 Париз 9,76 милијарди долари

Градови на богатство
Минатата година Дубаи го зазеде првото место, а по него Доха, Катар.

Сингапур и Макао ја претставуваа Источна Азија, а Њујорк беше единствениот американски град на листата.

Вреди да се напомене дека оваа листа е малку поинаква од вкупната туристичка потрошувачка, во која би биле вклучени и домашните патувања. Големите земји како Соединетите Американски Држави и Кина се подобри во тоа рангирање.

Кога размислувате за луксузно патување, мислите на хотели со пет ѕвезди, ресторани со Мишелин ѕвезди, луксузни малопродажни места и многу други премиум искуства. И овие градови на своите меѓународни патници им го понудија токму тоа:

#1. Дубаи
Од Бурџ Калифа, моментално највисоката зграда во светот, до пустински екскурзии и крстарења со јахти, Дубаи нуди екстравагантни искуства за меѓународните посетители. Репутацијата на градот за неплаќање данок, висококвалитетно купување и неговата посветеност да обезбеди луксузно искуство го направија врвна дестинација за патување за луксузни купувачи од целиот свет.

Локацијата е уште еден фактор за успехот на градот. Дубаи се наоѓа на природната раскрсница меѓу Европа, Азија, Африка и Блискиот Исток и е дом на еден од најпрометните и најдобро поврзани аеродроми во светот.

Трансформирање на трендовите за патување
Глобалната туристичка индустрија продолжува да закрепнува од пандемијата, што е добра вест за многу нации кои економски се потпираат на туризмот.

Како што беа укинати ограничувањата за патување, многу туристи се собраа во оддалечените дестинации кои беа помалку посетени. Сепак, ова истражување на WTTC е доказ дека иконските градови во светот се враќаат на туристичките маршрути.