Во Њујорк се продава првиот црн сладолед во светот

5

crn sladoled

Познатата слаткарница Morgenstern’s finest ice cream во Њујорк, од оваа недела го нуди првиот црн сладолед во светот, пишува Lonely planet.

crn sladoled 1

Сладоледот има богат вкус на кокос којшто, според сопственикот на слаткарницата Ник Моргенстерн, се добива благодарение на кокосовиот пепел.

crn sladoled 2

Овој додаток се добива од мелени јагленосани кокосови лушпи. Освен оваа “црна состојка“, во сладоледот има и кокосово млеко, крем од кокос, како и брашно од ова тропско овошје.