Во пресрет на Божиќ цените на храната во Европа ќе пораснат

33

Во пресрет на Божиќ, цените на храната во Европа ќе растат и ќе продолжат да растат следната година. Ова е според прогнозата на CGA Prestige Foodservice Price Index за ЕУ и Британија.

Според финансиските експерти, во зима ќе има нагло зголемување на трошоците како резултат на зголемената побарувачка, недостигот на производи и проблемите со дистрибуцијата.

Враќањето на децата во училиштата и зголемените посети на хотели и ресторани веќе доведоа до скок во обемот на синџирот на снабдување во септември, што доведе до нагло зголемување на недостигот на производи. Иако кризата малку се намали во октомври, добавувачите на големо повторно страдаат од недостиг на снабдување.

Во Британија, синџирот на снабдување се соочува со хроничен недостиг на возачи на тешки камиони, собирачи на земјоделски производи и производствен персонал, што доведува до недоволни залихи во клучните области.

Оваа есен може да биде затишје пред бура за инфлација и во Британија и во ЕУ, предвидуваат голем број експерти. Зголемените цени на енергијата придонесуваат за мрачните прогнози.