Во Сараево отворен првиот биткоин банкомат

27

Главниот град на Босна и Херцеговина доби уште еден новитет, а тоа е првиот биткоин банкомат што се отвори во центарот на Сараево, на овој банкомат граѓаните ќе можат да ги купуваат и продаваат своите криптовалути, односно биткоин, кој е вид на дигитални пари.
Во Сараево е отворен првиот банкомат за размена на криптовалути, каде истовремено може да се купуваат и продаваат криптовалути, а начинот на користење е многу едноставен, објави Радио Сараево.

Иако се разговараше за многу работи и пазарот на биткоин не е стабилен, во Босна и Херцеговина има уште еден проблем поврзан со биткоинот, како и со другите криптовалути.

Најголемиот проблем во Босна и Херцеговина е што трговијата со криптовалути не е законски регулирана.

Иако самата дефиниција на криптовалутите сè уште не е дефинирана во законот, фискалната професија се обидува да најде одговори како да ги оданочува.

Криптовалутите се дефинирани на различни начини во различни земји. На пример, во Сингапур тие се дефинирани како услуга, во САД како капитално добро, а во Германија како приватни пари.

Во Хрватска, криптовалутите не се ниту пари, ниту средства за плаќање и се сметаат за пренослив инструмент. Затоа, трансакциите се ослободени од ДДВ.

Сепак, прашањето за тргување со криптовалути сè уште не е дефинирано со Законот за ДДВ во Босна и Херцеговина.