Во што ги вложуваат своите пари милионерите?

115

Повеќето од над 20,2 милиони милионери во САД не ги наследиле своите пари.

Всушност, само 1/5 од нив ги наследиле своите милиони, додека речиси 2/3 се претприемачи.

SmartAsset ќе ни каже каде милионерите ги инвестираат своите пари.

Готовина

Повеќето милионери се штедачи и живеат скромно. Ако трошите големи суми пари, тоа е само за да го зголемите богатството. Тие трошат на работи што им се потребни, купуваат луксузни добра, но во исто време заштедуваат дел од приходите и очекуваат и остатокот од семејството да го стори истото.

Многу милионери чуваат дел од своите пари во готовина, а исто така формираат итен фонд пред да почнат да инвестираат.

Вообичаено е милионерите да имаат приватен банкар кој управува со нивното богатство. Дефинитивно не се наредени пред благајните во експозитурите на банките, бидејќи богатите едноставно банкираат поинаку.

Според различни студии, милионерите имаат просечно 25% во готовина или во други монетарни инструменти – како што се фондовите на пазарот на пари (фондови, кои ги инвестираат парите на клиентите во депозити и должнички хартии од вредност или државни хартии од вредност), депозити или државни хартии од вредност и обврзници .

На овој начин, доколку е потребно, тие можат многу брзо да ги продадат овие инструменти или едноставно да ги повлечат своите пари за да бараат друга попрофитабилна инвестиција. Некои од најбогатите луѓе во светот чуваат пари во сефови, во различни валути и во различни делови на светот.

Недвижен имот

Повеќе од 200 години, недвижностите се најпопуларна инвестиција за богатите. Ова е еден од начините да се зголеми нивната состојба. Некои од нив се фокусираат на купување станбени имоти, но други инвестираат во комерцијални простории, хотели, стадиони и друго.

Тие обично имаат блиски брокери со кои работат, нудејќи им различни зделки. Милионерите често имаат големо портфолио на имоти од кои можат да генерираат пасивен приход во форма на кирија.

Акции и заеднички фондови

Најчесто, милионерите инвестираат пари во акции на компании кои плаќаат дивиденда или заеднички фондови, т.е. средства управувани од професионалци.

Други од најбогатите често поседуваат мнозински удел во една компанија.

Суровини

Нафтата и златото се популарни инвестиции, но парите често се инвестираат во други метали – сребро, паладиум, платина итн.

Сепак, тие или треба да имаат прилично висока финансиска култура, или треба да имате портфолио менаџер кој ќе ги инвестира парите за вас.

Алтернативни инвестиции

Мал број милионери инвестираат и во слики, ретки книги, музички инструменти, додека други инвестираат во ретки виски, колекционерски картички, патики итн.

Криптовалути

Денес, околу 100.000 се милионери кои инвестираат во биткоин. Со голема веројатност, има барем исто толку богати луѓе кои имаат инвестиции во други криптовалути – како што се етер, доџкоин, кардано, рипл итн.

Заклучок

Милионерите не ги чуваат сите пари во една корпа, т.е. тие ги диверзифицираат своите инвестиции, со што се намалува ризикот. Ако средството не функционира добро во дадена година, тоа се компензира со друга инвестиција.