Во Србија дневно никнуваат 10 компании чии сопственици се Руси

78

Од почетокот на војната во Украина, околу 10.000 руски граѓани се преселиле во Србија. Најмногу работат во ИТ секторот и живеат во Белград, Нови Сад, Ниш, Крагуевац. На тие места се основани речиси 1.300 фирми, а се проценува дека  бројот ќе расте.
Во исто време, Русите станаа најчести гости во српските хотели – речиси два и пол пати повеќе од порано.

Во последните четири месеци во Србија секојдневно се појавуваат дури 10 компании во сопственост на Руси, објави РТС. За да избегнат санкции, големите компании најдоа засолниште во Белград. За еден од нив работи и Данил Сафрон. Тој го опишува Белград како мешавина од Тел Авив и Санкт Петербург, со добри услови за живот.

„Овде сум од 8 март, дојдов затоа што работам во ИТ компанија и нашите клиенти од Запад ни забранија да работиме во Русија и мојата компанија ја избра Србија да го пресели својот бизнис. Што се однесува до условите за живот, многу е удобно, луѓето се фини, климата е блага, храната е добра, не е толку скапа како во Санкт Петербург. Не, нема да се вратам во Русија и верувам дека ќе останам овде уште долго“, вели Сафрон.

Во периодот од 24.02. до 24.06. Во 2022 година е регистрирано основање на 370 компании и 906 претприемачи, чии основачи се од Руската Федерација. Првите четири доминантни дејности, кои ги регистрираа најголемиот број од овие претприемачи, се информации и комуникација, иновациски активности, едукација и други услужни дејности, пренесува SeeBiz.

Србија, Турција, Египет и Дубаи, се меѓу најатрактивните дестинации за деловно позиционирање за Русите.