Во Србија побарувачката за работници се зголеми за 56 %

42

И покрај ситуацијата со пандемијата во првите седум месеци од 2021 година, пазарот на трудот во Србија доживеа вистинска експанзија. Само во овој период, имаше зголемена побарувачка за дополнителен персонал за 56 % во споредба со 2020 година, и во споредба со 2019 година за 30%, објави Poslovi Infostud.

Во првата половина од годината, според податоците на страницата за вработување Poslovi Infostud, објавени се 36.573 огласи за работа, што е за 13.000 повеќе можности отколку во претходната година. Најголем дел од огласите беа во областите: Трговија / Продажба, ИТ, Машински факултет, Електротехника, Администрација, но и во области како што се магацини, угостителство, подготовка на храна и градежништво.

Списокот на позиции кои најлесно се вработувале вклучува продавачи, возачи, комерцијалисти, телефонски оператори и административни работници, а средното образование е потребно во дури 60% од огласите за работа. Од друга страна, за оние кои завршиле средно, факултет или магистратура, биле наменети речиси 40% од огласите.

Според Infostud, во првите седум месеци од 2021 година, вкупниот број на луѓе кои ја барале својата прва или нова работа преку нивната страница достигна бројка од 173.342 кандидати, што е зголемување за 12%во споредба со претходната година.

Зголемувањето или намалувањето на побарувачката зависи и од периодите во годината. Поточно, во последните неколку години се забележува зголемување на побарувачката и бројот на апликации на страницата во пролетните и есенските периоди, додека од друга страна има пад во летните и зимските месеци. За споредба, падот во летната и зимската сезона е до 25 % во однос на пролетните и есенските месеци.

Фото: Pixabay